torek, 25. september 2012

Kanadsko konopljino olje

Vas zanima v čem se razlikujeta kanadsko konopljino olje in konopljino olje iz Evrope?



1.) Tradicija pridelave Konoplje

Kanada je država z najrazvitejšo proizvodnjo konoplje, namenjene za prehrano ljudi. Ker ni vsa industrijska konoplja enako zanimiva (nekatere vrste so boljše za uporabo za tekstil ali pridelavo gradbenih materialov, spet druge vrste vsebujejo več esencialnih maščobnih kislin) je prva pomembna razlika ta, da kanadski pridelovalci konoplje, ki sodelujejo s podjetji, ki proizvajajo hrano iz konoplje - uporabljajo vrste konoplje, ki vsebujejo največ esencialnih maščobnih kislin.

V Evropi, na drugi strani, številni pridelovalci še vedno uporabljajo vrste konoplje, ki je primernejša za katero drugo dejavnost, nima pa nujno visoke vrednosti esencialnih maščobnih kislin.

2.) Konstantna kakovost

Kanadski pridelovalci hrane iz konoplje imajo ustaljene poti naročanja semen od znanih pridelovalcev v njihovi bližini, kar jim omogoča dober nadzor kakovosti in minimalna odstopanja med pošiljkami / letinami.

Ker v Evropi še vedno pridelamo premalo Konoplje, skoraj vsi večji proizvajalci semena kupujejo na različnih lokacijah - na borzah semen. Žal je treba vedno znova opozoriti, da to pogosto pomeni, da semena iz katerih pridelujejo olje v Evropi, prihajajo iz Kitajske ali Indije. Kakovost v tem primeru niha, saj so v določenih primerih za vsako pošiljko olja uporabljene druge vrste konoplje, ki so zrastle pod drugačnimi pogoji (celo na različnih kontinentih).

3.) Okus in vsebnost esencialnih maščobnih kislin

Zaradi vrhunskega sistema predelave olja (stiskalnice in filtrirni sistem) ter zaradi vrhunske kakovosti semen, se kanadsko konopljino olje precej razlikuje od konopljinega olja, ki je pridelano v Evropi.

Po mnenju večine gre za "bolj pitno" in manj trpko olje, ki ga je enostavneje uživati surovega.

Druga pomembna prednost je visoka vrednost esencialnih maščobnih kislin, kar je pravzaprav glavni razlog uživanja konopljinega olja.



Ni komentarjev:

Objavite komentar